OMSCHRIJVING

De software die gebruikt wordt in en rond de cockpit is verspreid over drie computers.
Vermits deze nogal verouderde pc’s niet beschikken over voldoende systeemvermogen is het onmogelijk hierop Win7 en FSX te draaien.

.

.

.

Computer 1 (2007) bevat het flightsim-platform FS9 met het PMDG-flight model en verder overwegend de flight deck software voor aansturing van de cockpit en cockpitdisplays(ProSim737, SIOC).

Computer 2 (2005) is meer een verdere ondersteuning (verlenging) van computer 1. Hierop draaien nog een paar ProSim737-modules (ProSim737 Lower Eicas en ProSim737 Audio).

Computer 3 (2005) bevat meerdere informatiebronnen die kunnen gebruikt worden tijdens het uitvoeren van een vlucht zoals Flight Sim Commander, IVAE, Jeppesen Electronics Cards en IVAP.

Verder is deze computer ook weer een uitbreiding van de ProSim737-software zoalsls het ProSim-overhead panel en het Instructor Station.

..

Microsoft Flight Simulator 2004 (FS9)
Is het flightsimplatform die de verschillende sceneries bevat en het PMDG-flightmodel.
FS9 is de virtuele wereld waarin men vliegt. Het bevat ook de multiplay en de weergenerator voor de verschillende (real-time) weersomstandigheden (samen met IVAP).

Het flight model van PMDG is enerzijds gekoppeld aan FS9 en anderzijds aan de ProSim737-software.
Dit ‘flight model’ biedt enkel de ‘flight dynamics’ en de buitenzijde van het PMDG-vliegtuig (B737-800). De ‘Logics’ gebeuren via ProSim737.

.

ProSim737
Een softwarepakket dat zorgt voor de aansturing van de cockpithardware en ‘logics’ voor auto pilot, flight director en systems.
Ondanks dat de pc waarop ProSim737 is geïnstalleerd geen hoogstandje is draait ProSim737 naar behoren.

Meer info over ProSim737 is te vinden op pagina Software/ProSim737.

.

FSUIPC
Software-module die zorgt voor de communicatie tussen FS add-on software en MSFS (FS9). Deze module is niet meer weg te denken in de wereld van de cockpitbouw. Zorgt voor de communicatie tussen de hardware software en FS9/FSX.

*** Download FSUIPC Offsets ***

.

FSAutoStart
Is een nuttige tool waarmee alle overbodige programma’s en services worden afgesloten zodat er meer systeemvermogen (geheugen) ter beschikking wordt gesteld voor FS en andere add-on programma’s (oa. ProSim737).

.

SIOC
SIOC is een programmeertaal om cockpit hardware (oa. schakelaars en leds) te laten functioneren via I/O Cards van Opencockpits. In deze cockpit is bv. het Throttle Quadrant uitgerust met I/O Cards van Opencockpits.
SIOC is gebaseerd op het lezen van een script waarbij ‘Variables’ (zijn connecties met de buitenwereld zoals FSUIPC, schakelaars en leds, ea.) worden gekontroleerd op verandering van hun waardes (Values). Verandering van een waarde (value) is gelijk aan een actie in de toestand van (andere) hardware/systemen.

.

WideFS
Dit kleine programma is er om externe FS-programma’s op een andere PC uit te voeren zonder dat FS op die bepaalde computer is geïnstalleerd (Bv. Flight Sim Commander).
Dit werkt met een server en client-software. De server-module wordt gerund op de FS-PC en de clients bevinden zich op de verschillende computers in een netwerk waar de FS-addons geïnstalleerd zijn.

.

IVAO – The Eye (IVAE)
Ivae is gemaakt om gedetailleerde informatie te geven over de Netwerk Status van IVAO.

Het geeft een overzicht van het Online verkeer van het IVAO-netwerk en dit van alle piloten en ATC-controllers.
Dit kan in kaartweergave of individueel met vluchtstatus en opvraging van het flightplan.

Er is en routedatabase beschikbaar en de mogelijk voor opvraging van de metar van een luchthaven.

.

IVAP
Is de Virtual Pilot Client van IVAO. Deze module is noodzakelijk om te communiceren met het IVAO-netwerk (multiplay, air traffic ontrol met voice, weeromstandigheden in FS).

Verder is het mogelijk met deze module een flightplan op te stellen en verzenden, transponderinstellingen, push back, ident, chat, Atis, ea.

.

Teamspeak
Voice-programma dat samen met Ivap wordt gebruikt. Maakt het mogelijk te communiceren (voice) met IVAO-air traffic control ( en evt met andere piloten).

.

.

.

MorphVox
Dit programma dat wordt gekoppeld aan Teamspeak waarbij de stem kan vervormd worden tot een radiostem.

.

.

TS-Noise
Addon voor Teamspeak waarbij radiocliks worden gesimuleerd met bijhorend ‘end of communication’-geluidje.

.

Flight Sim Commander
Dit programma  gebruik ik als mijn electronische enroute-kaart (moving map) waarbij ik een overzicht heb van alle luchthavens (taxiways), navaids, freqs, andere vliegtuigen (multiplay) en route-info.
Via WideClient is dit programma gekoppeld aan FS9.
Het dient trouwens ook als backup om een overzicht te hebben van het Online IVAO-netwerk.

.

Jeppesen Electronic Cards
Voorziet mij van electronische kaartjes en info betreft alle Airports, SIDS, STARS wereldwijd.
Vertrek- en aankomstluchthavens wordt ingevuld en alle SIDS (Vertrek Airport) en STARS (Aankomst Airport) worden gefilterd op een rijtje gezet. Dit zowel IFR als VFR.
Het programma voert online een update uit van alle kaartjes.

.

Active Sky Evolution
De IVAO-weather optie heb ik afgezet en ik gebruik  ‘Active Sky Evolution’ (ASE) als weather-engine. Dit programma wordt gerund via een Remote Laptop die dient als Flightplanning-pc. Via WideClient wordt alle weerdata doorgestuurd naar de FS-PC.

ASE geeft in FS prachtige weerbeelden zoals indrukwekkende wolkenformaties en is vooral uitgerust met nuttige functies voor realistische flightplanning. ASE is gelinkt aan FSBuild en TopCat waarbij het mogelijk is te werken met ‘Aloft Winds’ voor de routeplanning. Dit programma voorziet ook van bijkomende informatie die noodzakelijk is voor het programmeren van de FMC en Takeoff- en Landing Performance Calculation.

.

ProSim A.F.A.S.
Prosim A.F.A.S. (Automatic Flight Announcement System) is een add-on product voor de ProSim B737 suite.

Dit programma voorziet ‘flight crew’ en ‘attendant’ aankondigingen die je normaal kan horen tijdens een vlucht bij een luchtvaartmaatschappij. Deze aankondigingen zijn afhankelijk volgens verschillende vluchtsituaties.

Daarnaast zorgt ProSim A.F.A.S. ook voor een passagiersmonitor (pax) met de weergave van de vluchtinformatie, een kaart met de route en ook het afspelen van inflight video’s en de daarmee gepaard gaande aankondigingen, ook weer afhankelijk van de vluchtsituatie.

Geluiden en video’s zijn naar eigen wensen aan te passen volgens de luchtvaartmaatschappij naar eigen keuze.

De kaart maakt gebruik van de Google Maps API ® en de video’s worden weergegeven met behulp van de Youtube ®

Beide functies worden automatisch uitgeschakeld als u niet verbonden bent met het internet.
U kunt Prosim A.F.A.S. op de pc draaien waar FS en Prosim737 zijn geïnstalleerd of op een andere pc in een netwerk.

Deze tool maakt alles weer een beetje echter …

.

Topcat
Topcat is een programma voor het berekenen van de take-off- en landingprestaties.

Dit programma voorziet je van Load Sheets, Payload, Fuelload, Take-Off en Landing performance analysis, Individual Runway Tables inclusief V1, VR en V2, optimum thrust and flaps configurations, de-rated and assumed/flex temperatures en stop margins.

Verschillende weerservers (ASE, IVAO , etc.) kan je koppelen met Topcat.

Deze tool is voor degenen die wat dieper willen ingaan in de materie hoe je, zoals in de echte vliegwereld, volgens de regels van de kunst veiliger en efficiënter kan opstijgen en landen.

Dus iets voor de simmers die wat meer willen …

 

Input Director

Tegenwoordig kan een cockpit volledig gecontroleerd worden met enkel  knoppen en schakelaars.

Vermits we allemaal werken met een virtuele cockpit is het gebruik van computers en software niet weg te denken. En bij computers horen nu éénmaal muizen en toetsenborden. Een simcockpit zonder muizen en toetsenborden is een utopie en niet realistisch.

De kunst is dan die muizen en toetsenborden tot een minimum te herleiden.

Met de softwaretool ‘Input Director’ is het mogelijk dit te beperken tot het gebruik van één muis en één toestenbord.

Dit gratis programma werkt op het master/slave-principe, is gemakkelijk te configureren en heeft ook geen enkele vertraging. Het is te downloaden op volgende link : http://www.inputdirector.com/

Ik gebruik dit programma met 3 pc’s en 7 monitors en het werkt vlekkeloos voor de volledige setup. Een echte aanrader.

Voor de muis/toetsenbord-combinatie kiest men beter voor een draadloze kleine muis en een klein handig toetsenbordje.

Het toetsenbordje dat ik gebruik is van Trust en is uitgerust met een ‘docking station’ waarin het toetsenbordje wordt geplaatst voor op te laden. Ik heb dit toetsenbordje een paar jaar geleden opgeladen en nog niet moeten herladen.
Het is ook uitgerust met een ingebouwde ‘mousepad’ waarbij het gebruik van een muis niet noodzakelijk is. Het baart wel enige oefening om met een vinger dit kleinood te bedienen. Maar oefening baart kunst…

 

teamviewerTeamviewer

Deze software is een erg nuttige tool om te gebruiken voor alle computers die gelinkt zijn met de cockpit.

Dit gratis programma van TeamViewer GmbH is een koploper betreft desktop sharing en online-samenwerking via het internet.
D.w.z. Teamviewer wordt gebruikt om vanop afstand computers over te nemen die zich in een netwerk (Ethernet of Internet) bevinden en dit via desktop sharing.

TeamViewer levert een All-In-One oplossing voor een groot aantal scenario’s in één enkel softwarepakket: onderhoud op afstand, spontane support, toegang tot computers zonder toezicht, kantoor thuis, onlinemeetings, presentaties, cursussessies en teamwerk.

filetransfer

Alle schermen van alle computers in een thuisnetwerk zijn onderling zichtbaar op een bepaalde computer in het netwerk en waarbij deze schermen kunnen gebruikt worden alsof men vóór de geselecteerde computer(scherm) zit. De volledige besturing op afstand kan dan uitgevoerd worden via Teamviewer.

Ik gebruik Teamviewer om via een centrale computer op afstand de verschillende programma’s op diverse pc’s op te starten die noodzakelijk zijn om de cockpit operationeel te maken (FS, Prosim737 en modules, Sioc, AFAS, ProSimUtils, Ivap, PFPX, Topcat, Active Sky, Jeppview, FSC).

Ook handig nadien om een ‘remote shutdown’ uit te voeren van alle programma’s en pc’s.

In een cockpit zitten dikwijls verschillende ‘icons’ op het scherm verborgen achter een bepaald cockpitonderdeel (bv. MIP) en dan is Teamviewer een handige hulp om erbij te kunnen …

Teamviewer is zeker een aanrader voor degene die met meerdere computers en schermen moet werken !