OMSCHRIJVING

De software die gebruikt wordt in en rond de cockpit is verspreid over vijf computers.

De 2 belangrijkste pc’s zijn de FS Server en FS Client die rechtstreeks zijn verbonden aan de cockpit en waarop alle cockpithardware is aangesloten en de voornaamste cockpitsoftware is geïnstalleerd.

 • FS Server (Master) – Cockpit
 • FS Client – Cockpit
 • FS Control Center
 • Laptop
 • iPad

 

FS SERVER (MASTER)

Windows 10 als besturingssysteem

Prepar3D
P3D is het flightsimplatform en dus de belangrijkste software in de cockpit en dit samen met Prosim737. P3D is het hart van de cockpit.
Waarom niet X Plane 11? Prosim737 is voornamelijk gemaakt voor P3D. De hobbymarkt is maar een klein onderdeel voor ProSim737. Het grote geld zit bij de commerciële flightsim-centra’s die op hun beurt P3D gebruiken. 
P3D is een erkende trainingstool voor piloten (Lockheed Martin). Als we zeggen Lockheed Martin zeggen we ook een beetje Boeing. Afspraken tussen de grote jongens en business is business. Het draait dus om de centjes …

ProSim737
Een softwarepakket dat zorgt voor de aansturing van de cockpithardware en ‘logics’ voor auto pilot, flight director en systems.
De ‘hersenen’ van de cockpit … Meer info over ProSim737 is te vinden op pagina ‘ProSim737 Setup’.
ProSim737 is samengesteld uit verschillende modules.

ProSim B737-800 Flight Model – PRO
ProSim737 heeft een eigen vliegtuig dat gebruikt wordt in P3D. Dit ‘Flight Model’ stemt nauwkeurig overeen met de ProSim737-software.

ProSim MCP

ProSim CDU

ProSim Audio (deze Audio-module zorgt voor de B737 Systeemgeluiden via luidsprekers voorzijde cockpit).

FSUIPC/WideServer
Software-module die zorgt voor de communicatie tussen FS add-on software en P3D. Deze module is niet meer weg te denken in de wereld van de cockpitbouw. Zorgt voor de communicatie tussen de hardware software en P3D.
WideServer is verweven met FSUIPC  en dient om externe FS-programma’s op een andere PC uit te voeren zonder dat FS op die bepaalde computer is geïnstalleerd (Bv. Flight Sim Commander).
Dit werkt met een server en client-software. De server-module wordt gerund op de P3D-PC en de clients (WideClient) bevinden zich op de verschillende computers in een netwerk waar de FS-addons geïnstalleerd zijn.

SIOC
SIOC is een programmeertaal om cockpit hardware (oa. schakelaars en leds) te laten functioneren via I/O Cards van Opencockpits. In deze cockpit is bv. het Throttle Quadrant uitgerust met I/O Cards van Opencockpits.
SIOC is gebaseerd op het lezen of laden van een script waarbij ‘Variables’ (zijn connecties met de buitenwereld zoals FSUIPC, schakelaars en leds, ea.) worden gecontroleerd op verandering van hun waardes (Values). Verandering van een waarde (value) is gelijk aan een actie in de toestand van (andere) hardware/systemen.
Het Throttle Quadrant in de cockpit wordt (gedeeltelijk) aangestuurd door SIOC (Flaps, thrust levers, trimwielen, trimindicator, speedbrakes).

PMSounds
Dit kleine progamma is gemaakt voor Project Magenta. Ik gebruik deze geluidsmodule om enkele extra geluiden toe te voegen in de cockpit die niet aanwezig zijn ProSim737.

SimSounds
Is een geluidsmodule die extra realistische geluiden toevoegt.
De meeste geluiden zijn opgenomen van echte vliegtuigen en geoptimaliseerd voor buttkickers en body shakers.
Snelheidsafhankelijk met rolgeluid, windgeluid, regengeluid, bumpgeluid. Verticaal afhankelijk van snelheid met touchdown-geluiden. Cabine-aankondigingen houden rekening met lokale tijd van de dag, naam van de luchthavens.
Cabine-aankondigingen in Duits en Engels. Cabine-aankondigingen voor het instappen, startmotor, taxi, na het opstijgen, cruise, veiligheidsgordelwarnings bij daling, na de landing, parkeerstand …
Instappen met muziek en volledige vlucht met passagiersgeluiden.
Meerdere SimSounds-modules kunnen geïnstalleerd op een dezelfde  pc en ook op een remote-pc. Je kan dan diverse geluidskaarten selecteren voor de verschillende geluiden.

RAAS PRO
RAAS Professional (Runway Awareness and Advisory System) modelleert de auditieve ‘Smart Landing’ en ‘Smart Runway’-calls die zijn opgenomen in de echte Honeywell RAAS-eenheid.

Deze oproepen bieden een betere ‘situational awareness’ voor piloten in een poging om het risico van ongevallen en ongevallen bij de runway te verminderen door middel van auditieve meldingen tijdens taxi, opstijgen, approach en landen/uitrollen.

Traffic Global (Early Access)
Dit programma voorziet FS (P3D) van AI-vliegtuigen. De Flightplans van deze AI-vliegtuigen kan men naar wens aanpassen.

GSX-Level 2
GSX of Ground Services for FSX and Prepar3D zorgt ervoor dat P3D uitgebreid wordt men de verschillende gesimuleerde  grondoperaties.

Deze grondoperaties zijn: marshalling, catering, boarding/beboarding van de passagiers, crew en piloten en dit met geanimeerde personen, het gebruik van de trappen, voertuigen voor de refueling, realistische pushback procedures, follow-me voertuigen, docking system, geanimeerde jetways met Sode en dit met een grote keuze van jetways in alle uitvoeringen.

EFC737
Handig app om remote via een iPad een volledige controle uit te oefenen van GSX en dit inclusief het bedienen van de verschillende deuren van het vliegtuig (ProSim);
De menu’s zijn interactief, connect en disconnect ground power, mute/pause P3D.

Aivlasoft EFB2 – Server
Electronic Flight Bag versie 2. De doelstelling van dit programma is minder papieren te gebruiken in de cockpit. Het is Server/Client software waarbij de server op de FS Server wordt gedraaid. De Client-versie met gebruikersinterface wordt gebruikt op een Laptop.
EFB voorziet van volgende ‘features’:

 • Juiste gedetailleerde kaarten;
 • Moving Map;
 • Flightplanning en routing;
 • Vertical Guidance voor bij Non-Precision Approaches;
 • Gedetailleerde luchthavenoverzicht gekoppeld aan Moving Map;
 • Vliegprocedures vertrek en aankomst;
 • Power settings aircraft via Topcat;
 • Weeroverzicht;
 • Online Traffic en ATC-overzicht voor IVAO en Vatsim.

TeamViewer – Client
Niet te missen programma om via een remote pc alle computers in een netwerk te controleren en te bedienen. Dus het is niet meer noodzakelijk om in de cockpit aanwezig te zijn om de pc’s te bedienen. Alles gebeurt op afstand.

Input Director (Slave-uitvoering)
Tegenwoordig kan een cockpit volledig bediend worden met enkel  knoppen en schakelaars.

Vermits een cockpit gestuurd wordt door meerdere computers en een hele batterij software is het gebruik van een muis en toetsenbord niet weg te denken. Een simcockpit zonder muizen en toetsenborden is een utopie en niet realistisch.

De kunst is dan die muizen en toetsenborden tot een minimum te herleiden.

Met de softwaretool ‘Input Director’ is het mogelijk dit te beperken tot het gebruik van één muis en één toetstenbord.

Dit gratis programma werkt op het master/slave-principe, is gemakkelijk te configureren en heeft ook geen enkele vertraging.

Ik gebruik dit programma met 3 pc’s en 7 monitors en het werkt vlekkeloos voor de volledige setup. Een echte aanrader.

Voor de muis/toetsenbord-combinatie kiest men beter voor een draadloze kleine muis en een klein handig toetsenbordje.

Het toetsenbordje dat ik gebruik is van Trust en is uitgerust met een ‘docking station’ waarin het toetsenbordje wordt geplaatst voor op te laden. Ik heb dit toetsenbordje een paar jaar geleden opgeladen en nog niet moeten herladen.
Het is ook uitgerust met een ingebouwde ‘mousepad’ waarbij het gebruik van een muis niet noodzakelijk is. Het baart wel enige oefening om met een vinger dit kleinood te bedienen. Maar oefening baart kunst…

Sceneries
Buiten de standaard scenery P3D heeft elke flightsimmer wel wat extra addon sceneries geïnstalleerd.

 • ORBX Global Base Pack;
 • ORBX Vector;
 • ORBX OpenLC Europe;
 • ORBX Inssbruck (LOWI);
 • FreeMesh X – Europe
 • Brussels (EBBR) van JustSim;
 • Luxemburg (ELLX) van JustSim;
 • Kastrup Copenhagen (EKCH) van FlyTampa;
 • Munchen (EDDM) van Taxi2Gate;
 • Berlin Tegel (EDDT) van Aerosoft;
 • Rotterdam (EHRD), Eindhoven (EHEH),  Maastricht (EHBK) van NL2000;
 • Oostende (EBOS) van Jan Cuypers.

 

Diversen
Ter ondersteuning zijn er nog een aantal kleine programma’s die er voor moeten zorgen dat zowel hardware als software goed hun werk kunnen doen.

 • FS-Server Start.bat
  Batchbestand om alle noodzakelijke programma’s op te starten om de cockpit operationeel te maken voor het uitvoeren van een vlucht. 
 • FS-Server Close.bat
  Batchbestand om alle programma’s na een vlucht af te sluiten.
 • TestCPFlight Hardware
  Programma om de hardware van CPFlight te testen (MCP, Efis, Radiomodules, ICS).
 • TestCP OVH
  Programma om de CPFlight Overhead te testen.
 • Pokeys Control Panel
  Activeert de inputs/outputs voor de Pokeys Interface kaart.
 • CPU-Z
  Geeft informatie over de processor, moederbord, geheugen, cores.
 • USBDeview
  Geeft een overzicht van alle aangesloten USB-apparaten die werken met een volledige lijst van fabrikanten, ID-nummers, welke COMS in gebruik, etc.
 • USBWD-Client
  Client software om een overzicht te krijgen van alle aangesloten USB apparaten. Elke USB-device kan men via de serversoftware een persoonlijke naam geven om beter te herkennen. Je kan ook zien of het USB-apparaat werkt of niet. Dit alles met de hulp van USBDeview.
 • HWMonitor
  Monitoringprogramma voor de temperatuur, voltages, fan speed van de CPU en GPU.
 • DIView
  Programma om de Leo Bodnar Interfacekaart te controleren die gebruikt wordt in de RSP throttle quadrant.
 • Scenery Configurator Editor
  Geeft een overzicht en controle van alle geïnstalleerde sceneries.
 • AivlaSoft EFB2 DbBuilder
  Up-to-date houden van de database en Nav-database (Airac) voor het programma EFBv2.
 • LittleNavmap Connect
  Module om remote te connecteren met Little Navmap (Laptop). De keuze moet gemaakt worden om EFB ofwel Little Navmap te gebruiken …
 • IVAP (Internal).

 

********************

 

FS CLIENT

Windows 10 als besturingssysteem

Prosim Display PFD/ND – Capt

Prosim Display ND/PFD – F/O

Prosim Display Upper Eicas

Prosim Display Lower Eicas

Prosim Display RMI (Stdby Instr.)

Prosim Display ISFD (Stdby Instr.)

Prosim Display Compass

Prosim Display Clock

Prosim Audio  AWM (deze Audio-module zorgt voor de B737 niet-gesproken warnings/alerts via het Aural Warning Module (luidspreker F/O zijde).

Prosim Audio OVH (deze Audio-module zorgt voor de B737 gesproken warnings + cabine-aankondigingen (SimSounds) via de luidsprekers links en rechts naast de ‘FWD overhead’).

Prosim Hardware Connector (voor alle Custom Sim Parts-gauges in MIP en Overheads).

ProsimUtils
ProSimUtils is een programma van Humberto Miguel. Het is een modulair systeem dat op een snelle manier een reeks van toepassingen mogelijk maakt o.a. via de CDU van Prosim737.

ProSimUtils heeft volgende functionaliteiten :

 • Simuleert een ACARS systeem (AOC, ATS, Technical);
 • Simuleert een CPDLC systeem;
 • Simuleert een Gate Monitor Systeem, InFlight Entertainment;
 • Functioneert als een ‘gateway’ naar andere netwerken zoals Hoppie, IVAO of VATSIM, TOPCAT, PFPX, VA, Skype;
 • Voert een reeks van functies/services uit die niet beschikbaar zijn in ProSim737, zoals AES of GSX controle via de CDU;
 • Ontvangen en opslaan ACARS-berichten.

http://sim737ng.pt/prosimutils/documentation/ 

SimSounds (Cabin Announcements en Environment-geluiden).

WideClient (FSUIPC).

A.FA.S.  – Automatic Flight Announcement System (Cabin Announcements, APU, Passagiersmonitor, etc. > keuze tussen A.F.A.S. of SimSounds gebruiken of combinatie van beiden).

Dit programma voorziet ‘flight crew’ en ‘attendant’ aankondigingen die je normaal kan horen tijdens een vlucht bij een luchtvaartmaatschappij. Deze aankondigingen zijn afhankelijk volgens verschillende vluchtsituaties.

Daarnaast zorgt ProSim A.F.A.S. ook voor een passagiersmonitor (pax) met de weergave van de vluchtinformatie, een kaart met de route en ook het afspelen van inflight video’s en de daarmee gepaard gaande aankondigingen, ook weer afhankelijk van de vluchtsituatie.

Geluiden en video’s zijn naar eigen wensen aan te passen volgens de luchtvaartmaatschappij naar eigen keuze.

De kaart maakt gebruik van de Google Maps API ® en de video’s worden weergegeven met behulp van de Youtube ®

Beide functies worden automatisch uitgeschakeld als u niet verbonden bent met het internet.
U kunt Prosim A.F.A.S. op de pc draaien waar FS en Prosim737 zijn geïnstalleerd of op een andere pc in een netwerk.

A.F.A.S. zoals SimSounds maakt alles weer een beetje echter … Ik gebruik ofwel A.F.A.S. ofwel SimSounds of beiden in combinatie.

Input Director (Server-uitvoering).

TeamViewer – Client
Niet te missen programma om via een remote pc alle computers in een netwerk te controleren en te bedienen. Dus het is niet meer noodzakelijk om in de cockpit aanwezig te zijn om de pc’s te bedienen. Alles gebeurt op afstand.

IVAP-External
Is de Virtual Pilot Client van IVAO. Deze module is noodzakelijk om te communiceren met het IVAO-netwerk (multiplay, pilot/air traffic control met voice).

Verder is het mogelijk met deze module een flightplan op te stellen en verzenden, transponderinstellingen, push back, ident, chat, Atis, ea.

Teamspeak 2
Voice-programma dat samen met Ivap wordt gebruikt. Maakt het mogelijk te communiceren (voice) met IVAO-air traffic control ( en evt met andere piloten).

MorphVox
Dit programma dat wordt gekoppeld aan Teamspeak waarbij de stem kan vervormd worden tot een radiostem.

TS-Noise
Addon voor Teamspeak waarbij ‘radio clicks’ worden gesimuleerd met bijhorend ‘end of communication’-geluidje.

Diversen
Ter ondersteuning zijn er nog een aantal kleine programma’s die er voor moeten zorgen dat zowel hardware als software goed hun werk kunnen doen.

 • FS-Client Start.bat
  Batchbestand om alle noodzakelijke programma’s op te starten om de cockpit operationeel te maken voor het uitvoeren van een vlucht. 
 • FS-Client Close.bat
  Batchbestand om alle programma’s na een vlucht af te sluiten.
 • CPU-Z
  Geeft informatie over de processor, moederbord, geheugen, cores.
 • USBDeview
  Geeft een overzicht van alle aangesloten USB-apparaten die werken met een volledige lijst van fabrikanten, ID-nummers, welke COMS in gebruik, etc.
 • USBWD-Client
  Client software om een overzicht te krijgen van alle aangesloten USB apparaten. Elke USB-device kan men via de serversoftware een persoonlijke naam geven om beter te herkennen. Je kan ook zien of het USB-apparaat werkt of niet. Dit alles met de hulp van USBDeview.

 

********************

 

FS CONTROL CENTER
Deze computer omvat de software die noodzakelijk is voor de flightplanning, berekening van de Take-Off- en Landing parameters, de verschillende kaartjes, het weerprogramma en de Teamviewer Server.

Windows 8.1 als besturingssysteem

TeamViewer Server

Deze software is een erg nuttige tool om te gebruiken voor alle computers die gelinkt zijn met de cockpit. De TeamViewer Client wordt gecontroleerd via de TeamViewer Server, die op een andere pc staat en die dus alle pc’s controleert in het netwerk. Via  centrale computer op afstand de verschillende programma’s op diverse pc’s op te starten die noodzakelijk zijn om de cockpit operationeel te maken.

Dit gratis programma van TeamViewer GmbH is een koploper betreft desktop sharing en online-samenwerking via het internet.
D.w.z. Teamviewer wordt gebruikt om vanop afstand computers over te nemen die zich in een netwerk (Ethernet of Internet) bevinden en dit via desktop sharing.

TeamViewer levert een All-In-One oplossing voor een groot aantal scenario’s in één enkel softwarepakket: onderhoud op afstand, spontane support, toegang tot computers zonder toezicht, kantoor thuis, onlinemeetings, presentaties, cursussessies en teamwerk.

Alle schermen van alle computers in een thuisnetwerk zijn onderling zichtbaar op een bepaalde computer in het netwerk en waarbij deze schermen kunnen gebruikt worden alsof men vóór de geselecteerde computer(scherm) zit. De volledige besturing op afstand kan dan uitgevoerd worden via Teamviewer.

Ook handig nadien om een ‘remote shutdown’ uit te voeren van alle programma’s en pc’s.

In een cockpit zitten dikwijls verschillende ‘icons’ op het scherm verborgen achter een bepaald cockpitonderdeel (bv. MIP) en dan is Teamviewer een handige hulp om erbij te kunnen …

Teamviewer is zeker een aanrader voor degene die met meerdere computers en schermen moet werken !

JeppView
Voorziet mij van electronische kaartjes en info betreft alle Airports, SIDS, STARS wereldwijd.
Vertrek- en aankomstluchthavens wordt ingevuld en alle SIDS (Vertrek Airport) en STARS (Aankomst Airport) worden gefilterd op een rijtje gezet. Dit zowel IFR als VFR.
Het programma voert online een update uit van alle kaartjes. De kaartjes van een vlucht worden tijdens de flightplanning opgeslagen op een Cloud om nadien te gebruiken op de iPad in de cockpit.

Routefinder
Online tool om een juiste vliegroute samen te stellen.

PFPX
Programma om de flightplanning te maken

Topcat
Topcat is een programma voor het berekenen van de take-off- en landingprestaties.

Dit programma voorziet je van Load Sheets, Payload, Fuelload, Take-Off en Landing performance analysis, Individual Runway Tables inclusief V1, VR en V2, optimum thrust and flaps configurations, de-rated and assumed/flex temperatures en stop margins.

Verschillende weerservers (ASE, IVAO , etc.) kan je koppelen met Topcat. Dit programma wordt ook gebruikt voor het connecteren met het Hoppie-netwerk.

Deze tool is voor degenen die wat dieper willen ingaan in de materie hoe je, zoals in de echte vliegwereld, volgens de regels van de kunst veiliger en efficiënter kan opstijgen en landen.

Dus iets voor de simmers die wat meer willen …

Active Sky voor P3Dv4
Specifieke versie van Active Sky voor P3Dv4 om het weer te genereren (custom, history of real time). De weersituatie wordt ‘remote’ via het netwerk naar de cockpit gestuurd en ingeladen in P3D. 
Dit spaart weer systeemvermogen uit voor de FS Server pc.

De IVAO-weather optie in IVAP-config heb ik afgezet en ik gebruik  dit programma als weather-engine.

ASP4 (met ASCA) geeft in FS prachtige weerbeelden zoals indrukwekkende wolkenformaties en is vooral uitgerust met nuttige functies voor realistische flightplanning. ASP4 is gelinkt aan PFPX en EFB2 waarbij het mogelijk is te werken met ‘Aloft Winds’ voor de routeplanning en ook om een realitisch weerbeeld te geven tijdens te vlucht. Dit programma voorziet ook van bijkomende informatie die noodzakelijk is voor het programmeren van de FMC en Takeoff- en Landing Performance Calculation.

ProSim737 Instructor Operating Station
Het ProSim737 IOS wordt gebruikt om het ProSim-vliegtuig te controleren. Het IOS heeft een breed scala aan functies, zoals weer, herpositionering, failures, vluchtparameters, refueling, company routes, etc.

Het ProSim737 IOS is op internet gebaseerd en kan dus worden gebruikt op elk apparaat met webfunctionaliteit in het netwerk dat HTML5 ondersteunt.

Het ProSim737-systeem beschikt over een ingebouwde webserver. Voor toegang tot het IOS opent men het IP-adres van de primaire computer in een webbrowser.

Flight Sim Commander
Dit programma wordt als extra hulpje gebruikt bij de Flightplanning. FSC is niet compatibel met P3Dv4.

 

********************


iPAD

De iPad wordt gebruikt in de cockpit en wordt op de ‘armrest’, ter hoogte van het eerste zijraam, geplaatst.

IOS 12.2 als besturingssysteem

EFC737 Client
Controle van GSX (remote), aircraft doors, Ground Power en Pause.

Jeppesen Charts
Via een Cloud zijn de juiste JeppView-kaartjes van de geplande vlucht beschikbaar en zichtbaar.

IVAO WebEye
Tool om gedetailleerde informatie te geven over de Netwerk Status van IVAO.

Het geeft een overzicht van het Online verkeer van het IVAO-netwerk en dit van alle piloten en ATC-controllers.
Dit kan in kaartweergave of individueel met vluchtstatus en opvraging van het flightplan.

ProSim737 Instructor Operating Station
Het ProSim737 IOS wordt gebruikt om het ProSim-vliegtuig te controleren. Het IOS heeft een breed scala aan functies, zoals weer, herpositionering, failures, vluchtparameters, refueling, company routes, etc.

Het ProSim737 IOS is op internet gebaseerd en kan dus worden gebruikt op elk apparaat met webfunctionaliteit in het netwerk dat HTML5 ondersteunt.

Het ProSim737-systeem beschikt over een ingebouwde webserver. Voor toegang tot het IOS opent men het IP-adres van de primaire computer in een webbrowser.

 

********************

 

LAPTOP

Windows 8.1 als besturingssysteem

Aivlasoft EFB2 – Client
Electronic Flight Bag versie 2. De doelstelling van dit programma is minder papieren te gebruiken in de cockpit. Het is Server/Client software waarbij de server op de FS Server wordt gedraaid.
EFB voorziet van volgende ‘features’:

 • Juiste gedetailleerde kaarten;
 • Moving Map;
 • Flightplanning en routing;
 • Vertical Guidance voor bij Non-Precision Approaches;
 • Gedetailleerde luchthavenoverzicht gekoppeld aan Moving Map;
 • Vliegprocedures vertrek en aankomst;
 • Power settings aircraft via Topcat;
 • Weeroverzicht;
 • Online Traffic en ATC-overzicht voor IVAO en Vatsim.

OF

LittleNavmap
Dit programma heeft zowat dezelfde mogelijkheden als EFB2 van Aivlasoft. Men kan dus kiezen tussen EFB2 of Little Navmap.