OMSCHRIJVING

De ‘Map Lights’ zijn de 2 spotjes die je kan zien in de ‘Eyebrow Windows’ en die zich aan beide zijden van het Forward Overheadpanel bevinden.

Deze ‘Map Lights’ worden bediend via het Map/Chart panel vooraan op de ‘Sidewall Table’.

Deze spotjes zorgen voor de nodige verlichting voor het lezen van de checklist of het bekijken van kaartjes.

 

ONDERDELEN

De ‘Map Lights’ heb ik in elkaar geknutseld met onderdelen van afvoerbuizen of buizen voor sproei-installaties (naar het idee van Martin Van Liempt – NL). Eenvoudige dingen die te vinden zijn in elk hobbycenter.
Alleen ben ik een beetje afgeweken van het type van buis dan die van Martin. Hij heeft ze waarschijnlijk gehaald bij de Gamma en ik heb ze gekocht in een lokale legerstock, die een andere soort van hulpstukken verkopen.

Het lampje met lamphouder past juist in de behuizing (lees: afvoerbuis). Het lampje zelf is een ledlampje van 12V en 2,4W. Eerst heb ik een paar tests gedaan met halogeenlampjes maar die worden veel te warm waarbij de pvc-onderdelen na een tijdje beginnen te vervormen van de hitte (smelten!). Dus geen halogeenlampen gebruiken !

De ledlamp wordt daarentegen niet warm en geeft een warm-wit licht (geel).

 

Een ‘Map’-spotje is samengesteld uit volgende onderdelen :

* 2 stukjes van een pvc-afvoerbuis (diameter 40 mm) om de interne verbindingen te maken;

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

* 1 pvc-verbindingsmof (diameter 46 mm) als centrale behuizing;

.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
* 1 pvc-afsluitdop (diameter 46 mm) om achterzijde af te sluiten;

.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
* 1 pvc-afsluitdop met schroefdraad (diameter 49-52 mm) als voorzijde spotje. Wanneer je deze afsluitdop koopt is deze volledig dicht (op de foto is deze afgebeeld met een opening);

.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
* Rond plastiek plaatje (diameter 38 mm) als imitatie melkglas (uitgesneden uit het deksel van een plastieke doos waar ijs in zat);

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

* 1 lamphouder (type ZIA35P/ – IP20 QR-CB 35 GU4/GZ4 – 35W/12V) – lokale Electro Shop;

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

* 1 ledlamp (type MR11-12 SMD 12-24V 2,4W) – Ledlampendirect.nl;

.
.
.
.
.
.
.
.
.
. 

* 3 madenbouten van 6 mm lengte en 4 mm diameter om de afsluitdop voorzijde te verankeren – Fabory.be;

.
.
.
.
.
.
.
.
.
. 

* 1 zelfgemaakte beugel in aluminium (2 mm) om het spotje te bevestigen aan de Forward Overhead (of Eyebrow Window).
.
.

.

.

.

.

.

AFMETINGEN

  • De volledige lengte van de Map Light bedraagt 82 mm;
  • De afsluitdop voorzijde is 23 mm;
  • De centrale behuizing in het midden is 40 mm;
  • De afsluitdop achterzijde is 19 mm;
  • De bevestigingsbeugel is 102 mm lang en 20/13 mm breed .

 

SAMENSTELLING

– De verbindingsmof, die dient als centrale behuizing, wordt op maat gezaagd en dit op een lengte van 40 mm;

 

 

 

 

 

 

– Van de afvoerbuis van 40 mm diameter worden vervolgens 2 stukjes gezaagd. Deze worden dan aan beide zijden in de verbindingsmof geduwd (tot aan de middenrib van de mof). Zorg dat er aan beide zijden voldoende buis uitsteekt, achteraf kan je ze nog op maat zagen;

 

 

 

 

 

 

– De lamphouder wordt nu voorzien van het ledlampje. Het ledlampje wordt verankert in de houder door een metalen klemring of veer. Deze klemring heeft aan de uiteinden 2 haakjes die naar binnen staan en die na bevestiging het ledlampje kunnen beschadigen (kortsluiting !).

Daarom is het aan te raden de beide haakjes te isoleren met een krimpkous.

Vervolgens kan je de eerste bedrading aansluiten. Bij de aankoop van de lamphouder zit er al een connector met bedrading (15 cm) bij.

 

 

 

 

 

 

 

– Nu wordt de lamphouder met lamp in de binnenbuis geschoven.

 

 

 

 

 

 

– De pvc-afsluitdop met schroefdraad (diameter 49-52 mm) dient als de voorzijde van het spotje. Deze wordt aan de voorzijde over de lamphouder geschoven. Je zal merken dat de schroefdraad in de weg zit. Die moet eerst eruit gefreesd worden zodat de binnenzijde van de dop glad is en voldoende plaats geeft voor de lamphouder. De lamphouder moet tegen de voorzijde zitten van de afsluitdop.

Aan de voorzijde van de afsluitdop wordt een ronde opening geboord of gedraaid van 27 mm.

Om niet tegen de Smd-leds te kijken en wat lichtdemping te geven heb ik in de afsluitdop ronde witte plastiek gelegd. Die heb ik uitgesneden uit het deksel van een doos waarin ijs in zat.

Vervolgens heb ik op de rand van de dop op 3 punten draad getapt voor 3 madenschroeven (diameter4 mm  en lengte 6 mm) te bevestigen en dit voor het verankeren van de dop tegen de buis of lamphouder.

Nu kan je ook zien of de binnenbuis niet te lang is. De dop moet aansluiten tegen de centrale verbindingsmof. Het teveel van de binnenbuis wordt dan weggezaagd.

 

 

 

 

 

 

– De achterzijde van het spotje wordt afgesloten met een afgeronde afsluitdop. Deze afsluitdop heb ik (met ronding) afgezaagd op 19 mm. In het midden heb ik een opening geboord van 14 mm voor koeling (met het gebruik van een ledlamp is dit te verwaarlozen).

De afsluitdop wordt vervolgens op de andere binnenbuis geschoven om de achterzijde af te sluiten.

 

 

 

 

 

 

 

– De lengte van de bevestigingsbeugel hangt af van de afmetingen van de ‘Eyebrow Window’. Ik heb echte ‘Eyebrow Windows’ van een B737-300 waarbij een opening is voorzien voor de Map Light beugels. Die kunnen dus bevestigd worden tegen de coverbox van de FWD Overhead. Andere setups zoals bij zelfgemaakte ‘Eyebrow Windows’ komen de beugels tegen de ‘Eyebrow Windows’.

De beugels heb ik uitgezaagd uit een aluminiumplaat van 2 mm en nadien geplooid. Schoonheidsfoutjes worden weggewerkt met de vijl…

Eerst worden er de nodige gaatjes geboord voor de bevestiging van de beugel aan de behuizing van het spotje. Nadien worden de beugelarmen bevestigd met 2 boutjes en bijhorende moeren.

 

 

 

 

 

 

Nadien kan alles een likje verf worden gegeven. Eerst een primer en nadien een paar laklagen. Voor de behuizing en afsluitdop achterzijde heb ik ACC R6.06.30 Satin (RAL7011) gebruikt en voor de afsluitdop voorzijde gewoon zwart satin (RAL 9005).

 

 

 

 

 

 

 

Als afsluiter en kers op de taart heb ik de Map Lights voorzien van de nodige decals. Na het bestuderen van verschillende foto’s van echte Map Lights zijn de ontwerpen gemaakt in Photoshop en omgezet in Pdf-formaat (hier te downloaden).

Vervolgens afgeprint op glanzend fotopapier en de achterzijde voorzien van dubbelzijdige kleefband en de stickers zijn klaar.

Na de volledige assemblage heb ik de Map Lights een paar uren laten branden om achteraf niet voor verrassingen te komen staan. Ze zijn goedgekeurd en klaar voor gebruik …

 

 

 

 

 

 

 

*** Download Decals Map Lights ***

 

 

 

 

 

 

 

.

.

BEVESTIGING

Voor de bevestiging van de ‘Map Lights’ in de ‘Ceiling’ (Eyebrow windows) verwijs ik naar volgende pagina :

https://www.flightdeck737.be/hardware/platform/ceiling/