DSC01414

 

OMSCHRIJVING

In een echte B737-cockpit kan men zien dat de metalen vloerplaten op verschillende plaatsen bevestigd zijn met speciale nagels met ronde kop (klinknagels?).

Naar het idee en voorbeeld van Jan Willem Severijnen heb ik mijn cockpitvloer ook uitgerust met de nodige ‘piercings’.

Met foto’s van de echte heb ik geprobeerd de cockpitvloer op de juiste plaatsen te voorzien van nagels. In totaal heb ik er 342 nagels ingeklopt.

STOFFEERNAGELS

De nagels die we hiervoor gebruiken zijn stoffeernagels. Nagels met een ronde bolle kop die dienen om meubels te stofferen.

Deze nagels heb ik gekocht bij Doehetzelfcentrum.nl. Ze zijn ook verkrijgbaar bij de Gamma in Nederland. In de Gamma in België ben ik ze nog niet tegengekomen.

De rond bolle kop heeft een diameter van 9,5 mm en de lengte van de nagel bedraagt 16 mm. In een doosje zitten er 35 stuks.

Ik heb ook stoffeernagels gebruikt die een maatje kleiner zijn, namelijk die met een kop van 4,6 mm en 12 mm lengte en het aantal in een doosje bedraagt 75 stuks.

Alle nagels zijn vernikkeld. Men kan deze nagels ook bestellen in het brons, gehamerd en verkoperd.

BEVESTIGING

Mijn cockpitvloer bestaat uit mdf-panelen met daarop aluminium platen van 2 mm dikte.

Een stoffeernagel door aluminium van 2 mm kloppen lukt niet. Daarom moet er eerst geboord worden.

Hiervoor heb ik een boortje gebruikt van 1 à 1½ mm dikte.

Eerst wordt alles op de vloer uitgetekend waar de nagels moeten komen. Dit doen we aan de hand van fotovergelijking. De nagels hebben een gemiddelde afstand tussen elkaar van 30 mm en dit van hart tot hart.

Op elke plaats waar een nagel moet komen maken we eerst met een slagpin een boorpuntje. We boren dan een gaatje totdat we door de aluminium zijn, verder niet.
Opgepast! Vermits we een dun boortje gebruiken moeten we opletten dat het boortje niet breekt. Vooral wanneer we onder een bepaalde hoek moeten boren of bij het gebruik van een zware boormachine.

Alle nagelkoppen heb ik eerst afgeschuurd met fijn schuurpapier zodat ze meer doffer zijn. Ze komen dan ook meer overeen met de rest van de aluvloer en al dat ‘blink-blink’ vind ik trouwens minder mooi … (in de echte versie is alles geschilderd in een donkergrijze kleur).

Vervolgens wordt de nagel met een kleine hamer in het gaatje geklopt (in de mdf). Om de nagelkop bij het inkloppen niet te beschadigen leggen we een dikke doek erop.