OMSCHRIJVING

Het ICS of ‘ Integrated Cockpit Systems’ is een interface systeem waarbij de noodzaak van bekabeling, aansluiting, interfacing en configuratie van de verschillende knoppen, schakelaars en leds (annunicators) tot een minimum wordt herleid.

.

.

.

.

PRODUCENT/LEVERANCIER


.

.

.

.

.

.

SPECIFICATIES

Het systeem is samengesteld uit verschillende printplaten (pcb’s) waarop de verschillende knoppen, schakelaars , encoders, pots, backlit en leds zijn gemonteerd.

Aan de achterzijde van het MIP-paneel bevinden zich de interface-pcb’s en aan de voorzijde de subpanels met knoppen. Alles,  zoals annunciators en schakelaars passen netjes in de uitsparingen van deze subpanels.

In het midden op het ‘center panel’ bevindt zich het ‘interface’-moederbord waarop alle andere printborden (pcb’s) mee zijn verbonden. Dit ‘interface-moederbord is op zijn beurt verbonden met de MCP.

Het ‘interface-moederbord bevat trouwens de ‘CPFlight firmware’ met de verschillende MIP-aanstuurfuncties voor de knoppen, schakelaars en annunciators.

Het ‘interface-moederbord” is vergelijkbaar met het MIP737-interfacebord van CPFlight.

.

.

.

.

Buiten dit interface-moederbord kennen we de interface-printborden van de Capt- en F/O-zijde. Verder hebben we nog die van de lower subpanels (niet in deze setup) en kleinere pcb’s die in het systeem zijn verwerkt zoals bv. de sixpacks.

.

Center panel

Capt side

F/O side

.

.

.

.

.

.

.

.

Center panel printplaat (boven)

Alle draaischakelaars, encoders en gewone schakelaars zijn op de printplaat aanwezig. De dual concentrische knoppen voor de Speed Ref en N1 setting zijn van metaal en poeder gelakt.
De buitenste is een schakelaar en de binnenste een encoder.
Het vierkante middenstuk is een ‘break out’ paneel met de printplaatjes voor de Master Caution-schakelaars en 2 led-plaatjes voor 2 afzonderlijke leds op de MIP.

DU/AFDS printplaat (midden)

Op de DU-printplaat bevinden zich de AFDS-schakelaars (Autopilot Flight Director System) met de dual gekleurde leds (amber en rood) en de draaischakelaar voor de DU-keuzeschakelaars.

.

Bovenaanzicht van de sixpack-printplaatjes (linksonder).

.

.

.

.

.

.

.

.

Kijkje tussen main-pcb en MIP – Aansluiting MCP, Spd Ref, backlit, leds

Kijkje tussen Capt pcb en MIP – Aansluiting AFDS

.


. 

.

.

.

.

.

.

Dit revolutionair systeem van CPFlight bespaart een hoop tijd voor het in elkaar knutselen van leds, knoppen, schakelaars, bedrading en het daarbij horende soldeerwerk. Dan nog alles interfacen op een interface-kaart. En nog dit : het moet ook erna nog allemaal werken …
.
Voor mij als elektronica-dummie is dit ICS-systeem de ideale oplossing.

.