DSC00663Ik heb een update uitgevoerd van de EFIS-knoppen. De originele knoppen die te vinden zijn op de Efis737EL van CPFlight zijn éénvoudige standaardknoppen die men overal in de handel kan aanschaffen en die niets gemeen hebben met de knoppen die te vinden zijn op de echte versie.

Bij de firma ACV Design  uit Peru (Lima) heb ik replica’s gevonden die bijna overeenstemmen met de echte exemplaren (op de echte exemplaren voor afregeling van ‘baro en mins settings’ zijn er geen dunne ribben te vinden). De Efis knoppen van de CPFlight Pro stemmen wel overeen met de echten maar volgens CPFlight passen die niet op de EfisEL.

De  knoppen van ACV zijn verder heel mooi en gedetailleerd afgewerkt en zijn uitgerust met een afstelbout (madebout). De ‘decals’ met opschriften horen ook bij het pakket. Ze moeten nog wel op de voorzijde worden gelijmd.
De service van ACV Design is uitstekend en correct d.w.z. snelle reactie na een email, ze spelen in op de wensen van de klant en snelle levering.

De knoppen zijn geen ‘dual knobs’ en zijn dus op het eerste zicht niet geschikt voor ‘dual concentric rotaries’. Desondanks zou het toch mogelijk zijn de grote knoppen te scheiden (van horen zeggen …). Men kan het navragen bij de firma.

Ik heb de knoppen voorzien van een transparant vernislaagje om de knoppen wat glans te geven zoals bij de echte exemplaren. Ook heb ik op elke knop een markeringstrip aangebracht.

Het vervangen gebeurt heel eenvoudig door de originele knoppen van de schakelaar af te trekken en de nieuwe knoppen er overheen te schuiven. De shafts  van de knoppen zijn 6 mm.
Om de ruimte (speling) in de knoppen weg te werken heb ik een heel klein stukje isolatietape op de voorzijde van de schakelaar geplakt en vervolgens de knop er overeen geschoven. Nadien heb ik de afstelbouten aangedraaid om de knoppen vast te zetten.