OMSCHRIJVING

De Lower Subpanels zijn de panels die zich aan de onderzijde van de MIP (Mean Instrument Panel) bevinden. Ze dienen vooral voor het regelen van de verlichting van de MIP voor zowel voor de DU’s als de indirecte verlichting (Background en AFDS Flood).

Deze Lower Subpanels van FlyEngravity hebben een ingebouwde EPB backlight-verlichting (12V). Hierbij zijn de leds reeds ingebouwd en hebben een warm witte kleur.

De backlight-verlichting van de MIP en Lower Sub Panels heb ik aangesloten aan de knop ‘MAIN PANEL BRIGHT’ en dit met een meervoudige schakelaar.
De eerste stand is voor de backlighting MIP en de tweede stand is voor de backlighting Lower Sub Panels. Hierbij is geen dimfunctie voorzien vermits de backlighting niet verblind en het is trouwens mooi.

.

AANSLUITEN SUBPANELS

Op de achtzijde bevinden zich aansluitpunten ( + en -) om de bedrading aan te sluiten. Dit kan rechtstreeks door ze vast te solderen op deze punten of je kan gebruik maken van connectors.
Ik heb gekozen voor dit laatste vermits dit gemakkelijker is in gebruik (loskoppelen) en ook beter afgewerkt is.

.

.

.

.

.

.

Alle panels heb ik voorzien van een 2 pin-printconnector en en draadstekker (die past op de printconnector) met 2 draden (rood (+) en zwart (-)).
De printconnectors, draadstekkers en kableerdraad (0,2 mm2) heb ik gehaald bij Tandy Neerpelt.

.

.

.

.

.

.

.
ELECTRONICA VOOR DUMMIES

Plus (+)  Rood

Alle rode draden met elkaar verbinden door ze aan elkaar te solderen of via het gebruik van een ‘Rapid klem’.

.

.

.

.

.

.

.
Als alle rode draden met elkaar verbonden zijn zal één rode draad vanuit deze verzameling verbonden worden naar de schakelaar (contactpunt 9).
Vervolgens zal vanuit de schakelaar (contactpunt B) een rode draad vertrekken naar de PC-voeding (12V – een gele draad).

.

.

.

.

.

.

Min (-) Zwart

Alle zwarte draden met elkaar verbinden door ze aan elkaar te solderen of via het gebruik van een ‘Rapid klem’.
Als alle zwarte draden met elkaar verbonden zijn zal één zwarte draad vanuit deze verzameling verbonden worden naar de PC-voeding (een zwarte draad).

.

PC  VOEDING

De subpanels werken op 12V en zijn aangesloten op een PC-voeding van 350 W.

Voor dat je kan werken met en PC-voeding moet deze eerst functioneren. Je kan de voeding aanzetten maar deze zal waarschijnlijk niet werken.
De groene of grijze kabel moet eerst verbonden worden met een zwarte kabel. Gewoon de groene of grijze- en een zwarte kabel juist onder de brede kabelstekker afknippen en vervolgens aan elkaar solderen en isoleren met een krimpkous. De PC-voeding zal nu moeten werken.

.

.

.

.

.

.

De verbinding tussen de bedrading van de panels en PC-voeding heb ik gedaan met 2-delige lusterklemmen die je uit- en in elkaar kan trekken/duwen. De pinnetjes passen perfect in de voedingstekkers.

.

.

.

.

.

.

.